Blog
  /  Monasteries   /  Μονή Λουκούς

Μονή Λουκούς

Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η επιλεγόμενη Λουκούς βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χωριά Αστρος και κάτω Δολιανά.

Η Μονή ανήκει στα Βυζαντινοϊστορικά μνημεία του τόπου μας. Η προσωνυμία Λουκούς προέρχεται μάλλον από τη Λατινική λέξη ‘LUKUS’ δηλ. ιερό δάσος και προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατίας που την κατέλαβαν και μόνασαν καπουτσίνοι μοναχοί. Ανασκαφές που έγιναν έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο μουσείο του Άστρους. Κατά το 2ον μ.Χ. αι. εξάλλου στον ίδιο χώρο είχε την πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλή του ο σοφιστής Ηρώδης ο Αττικός.

Η χριστιανική ζωή της Μονής αρχίζει τον 5ο μ.Χ. αι. όταν κτίστηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός. Στα λείψανα αυτού του ναού το 1117 ανοικοδομήθηκε ο δεύτερος προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Η Μονή γνώρισε ημέρες δόξας αλλά κατά την τουρκική κατάκτηση γνώρισε τη διάλυση και την καταστροφή. Μοναχοί της εσφάγησαν και αξιόλογα κειμήλιά της αφαιρέθηκαν, μεταξύ αυτών και η κτητορική της πλάκα.

Η προσφορά της Μονής στην επανάσταση του 1821 είναι αξιόλογη. Ο ηγούμενός της Νεόφυτος ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Στην άλωση της Τρίπολης οι μοναχοί με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν τρόφιμα και πολεμοφόδια στο στρατόπεδο των Βερβαίνων. Το 1826 την παραμονή της εορτής της (6 Αυγούστου) η Μονή δοκιμάστηκε σκληρά από τη μεγάλη πυρκαϊά του Ιμπραήμ.

Η αξία της Μονής συγκεντρώνεται στο Καθολικό, ο ρυθμός του ναού είναι καθαρά βυζαντινός με οκταγωνικό υψηλό τρούλο, που στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες και με γραμμένο σταυρό στο δάπεδο και στη στέγη. Στο κέντρο του δαπέδου υπάρχει γλυπτός δικέφαλος αετός, δείγμα πως η Μονή ήταν Πατριαρχική-Σταυροπηγιακή. Αριστερά και δεξιά της εισόδου υπάρχουν δύο εκκλησάκια του Αγ. Χαραλάμπους και του Αγ. Παντελεήμονος. Το εσωτερικό των ναών κοσμούν εξαίρετες αγιογραφίες. Αξιοθαύμαστες είναι και οι εικόνες της Μονής, που πολλές από αυτές σώθηκαν από την πυρκαϊά του 1826 λόγω του ηρωισμού των μοναχών.

Η Μονή υπήρξε πάντοτε ανδρική μέχρι το 1946 που μετατράπηκε σε γυναικεία. Από τότε έχουν γίνει πολλά έργα. Κτίστηκαν αλλά και ανοικοδομήθηκαν πολλά οικήματα, ανηγέρθησαν ναοί όπως της Αναλήψεως και του Αγ. Δημητρίου, προστέθηκαν νέα όπως του Αγ. Νικολάου Καρυάς. Το Καθολικό πλουτίστηκε με τα παρεκκλήσια των Αγ. Πάντων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με 300 τόμους, χειρόγραφα, Πατριαρχικά σιγίλια, κώδικες, σταυροί ευλογίας, Ιερό Ευαγγέλιο του 1871, αργυρός σταυρός με Τίμιο Ξύλο, που πολλές φορές ευωδιάζει κ.α. Υπάρχει οργανωμένο εργαστήριο ταπητουργίας, που παρασκευάζονται τσακώνικα κιλίμια σε βυζαντινές παραλλαγές και ζωγραφείο, που καλλιεργείται η βυζαντινή αγιογραφία. Φυσικά δεν λείπουν και οι αγροτικές εργασίες.