Άργος
Ο Ίναχος γέννησε τον Φορωνέα, ο Φορωνέας τον Άργο, ο Άργος τον Πείρασο και τον Φόρβαντα, ο Φόρβαντας τον Τρίοπα, ο Τρίοπας τον Ίασο και τον Αγήνορα, ο Αγήνορας τον Κρότωπο, ο Κρότωπος τον Σθενέλα και ο Σθενέλας τον Γελάνορα, που διαδέχτηκε ο Δαναός που τον διαδέχτηκε ο Λυγκέας, που γέννησε τον Άβα που γέννησε τον Ακρίσιο και τον Προίτο… Και μόνον διαβάζοντας κανείς, αυτή την χωρίς τελειωμό σειρά των ονομάτων των βασιλιάδων της, μπορεί να καταλάβει πόσο παλιά είναι τούτη εδώ η πόλη που κατάφερε να επιζήσει ως τις μέρες μας εδώ και 5000 χρόνια, αφού σύμφωνα με την μυθολογία, ο γιός του βασιλιά των Πελασγών Ινάχου, Φορωνεύς ίδρυσε το “Φορωνικόν Άστυ” γνωστότερο σε εμάς με το όνομα του γιού του: Άργος!
Το πάντρεμα της Αργείτικης γης με χώρες της ανατολής, κυρίως την Αίγυπτο, διατρέχει την ιστορία των βασιλειάδων του Αργους. Απο την Αίγυπτο θέλει ο μύθος να φτάνει ο Ιναχος και ο Δαναός με τις 50 κόρες του, ενώ άλλος μύθος θέλει τους Πέρσες βασιλείς, απόγονους των Αχαιμενιδών και αίμα του Περσέα,που χάρισε στη χώρα το όνομά του.
Επική, τραγική και μυθική τούτη η μικρή κουκίδα στο χάρτη σφυριλατούσε για αιώνες το μύθο της και το “γένος των ηρώων”, έγινε το πρώτο Ελλαδικό κέντρο και αποτελεί μέχρι σήμερα μια απο της θρυλικότερες πόλεις του κόσμου. Έτσι και αλλιώς στο Άργος ο μύθος συμφωνεί όταν η ιστορία διδάσκει….
Η ζωντανή απόδειξη της μυθικής αλήθειας βρίσκεται μια ανάσα απο το κέντρο του Άργους στην περιοχή Ελληνικό. Η Πυραμίδα που στέκει εκεί, συνομήλικη με τις Αιγυπτιακές, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον Ελλαδικό χώρο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο.
Σε χαρισματική θέση ευρισκόμενο, με την αργολική πεδιάδα στα πόδια του και την προστατευτική κάλυψη των λόφων της Λάρισας και της Δειράδας (γνωστότερης ως Ασπίδας), το βασίλειο του Άργους θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.
Το Άργος, θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ακμή του στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. επεκτείνοντας την επιρροή του σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και αναδεικνύοντας στη συνέχεια κορυφαίους καλλιτέχνες σαν τους γλύπτες Αγελάδα και Πολύκλειτο – αποκτώντας μια ευρύτερη πολιτισμική ακτινοβολία. Στη συνέχεια θα δεχθεί διαδοχικά χτυπήματα από Έλληνες, Ρωμαίους, Ενετούς, Γότθους, Οστρογότθους, Σλάβους και Βυζαντινούς.
Σημαντικό αγροτικό κέντρο της Βυζαντινής περιόδου, το Άργος θα περιέλθει στην κυριαρχία των Φράγκων (1212), των Ενετών (1388-1463 και 1687-1715) και των Τούρκων ως το 1821.Το Άργος απελευθερώνεται και φιλοξενεί για λίγο την πρώτη ελεύθερη Ελληνική βουλή. Μες στη δίνη των αιώνων, πηγή μύθων ξακουστών, γη των μεγαλύτερων επικών ηρώων και μάνα κύκλων τραγικών, το Άργος κρατά περήφανα τα σκήπτρα της αρχαιότερης αδιαλείπτως κατοικημένης πόλης της Ευρώπης
Σήμερα, γνωρίζοντας μια νέα ακμή ως αγροτικό, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της Αργολίδας, το Άργος καλωσορίζει τον επισκέπτη παρέχοντας του τη μοναδική, ιστορική του προίκα:
την Ακρόπολη της Λάρισας, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνα και της Αθηνάς Οξυδερκούς, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο της Δειράδας με λείψανα θαλαμωτών τάφων, την -χτισμένη πάνω στο αρχαίο ιερό της Ήρας Ακραίας- “Παναγία του Βράχου” το Νυμφαίο, το 20.000 θέσεων λαξευτό Αρχαίο Θέατρο (3ος αιώνας π.Χ) όπου έλαβε χώρα η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, τις Ρωμαϊκές Θέρμες, τα απομεινάρια Ρωμαϊκού υδρευτικού συστήματος, την Αρχαία Αγορά με την Παλαίστρα ,το Βουλευτήριο το Ωδείο, το Ιερό της Αφροδίτης αλλά και μνημεία της νεότερης ιστορίας:
τις Εκκλησίες του Πολιούχου Αγίου Πέτρου (όπου και τα ιερά λείψανα του Αγίου) του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Κωνσταντίνου (13ου αιώνα)και την υπέροχη “Παναγία του Βράχου” η “Κατακεκρυμένη” που φωλιάζει κουρνιασμένη στην αγκαλιά του λόφου του κάστρου της Λάρισας. Αντίστοιχα κτίσματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι οι Στρατώνες του Καποδίστρια και τα πολλά και αξιόλογα Νεοκλασικά όπως το Κωσταντοπούλειο το Μπουσουλοπούλειο, και ένα εκ των οποίων -αυτό του Καλλέργη- στεγάζει σήμερα -και με τη βοήθεια ενός σύγχρονου κτιρίου- ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το Μουσείο του Άργους στο οποίο φυλάσσονται πολυάριθμοι και σημαντικότατοι θησαυροί προμυκηναϊκών ετών.
Εδώ εξάλλου στο Άργος που θεωρείται οικονομικό κέντρο της Αργολίδας, με φυσιογνωμία βιομηχανική και αναπτυξιακές προοπτικές στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, και αποτελεί επενδυτικό πόλο έλξης σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Πελοποννήσου, ο ταξιδιώτης θάχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τους φυσικούς καρπούς της Αργολικής γης, με την ιδιαίτερη γεύση, όπως τα περίφημα εσπεριδοειδή, τα νόστιμα βερίκοκα, τα εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά.