Μυκήνες
Καταμεσίς ενός ονειρικού μα και συνάμα σκληρού τοπίου -που μαλακώνει όμως νότια, προς τον κόλπο του Άργους- η μυθική ακρόπολη των Μυκηνών ξεπροβάλλει σαν προκατακλυσμιαίος βράχος. Τ’ άγριο θέαμα που προσφέρει στον ταξιδιώτη, το κωνικό υψωμάτων Μυκηνών, με τα βαθιά κι απότομα φαράγγια να το περιτριγυρίζουν, χωρίζοντάς το απ’ τα τεράστια βράχια που η φύση έσπειρε ολόγυρα στην περιοχή, μοιάζει με το ιδανικότερο σκηνικό για το σκοτεινό αιματοβαμμένο δράμα της φοβερής οικογένειας των Ατρειδών.
Όταν ο Θεός των Θεών Δίας, επισκέφθηκε μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή, την όμορφη τρισέγγονη του Δαναού, Δανάη γεννήθηκε ο ιδρυτής των Μυκηνών, ο ήρωας Περσέας, π’ αποκεφάλισε τη φριχτή Μέδουσα κι απελευθέρωσε την, μετέπειτα γυναίκα του, Ανδρομέδα.
Όταν ο γιός του Περσέα Σθέναλος, βασίλευσε στις Μυκήνες, οι διωγμένοι από τον Πέλοπα -πατέρα τους- Πελοπίδες, Ατρέας και Ορέστης, πήραν το θρόνο των Μυκηνών που θα περάσει στα χέρια, του γυιού του Ατρέα, Αγαμέμνωνα. Κι είναι αυτός, που θα ηγηθεί της εκστρατείας των Ελλήνων ενάντια στην Τροία? εκστρατείας που θ’ αποτελέσει τροφή ζώσα για τα συγκλονιστικά έπη του Ομήρου.
Αυτά ακριβώς τα έπη, θα χρησιμοποιήσει, μετά από χιλιάδες χρόνια, ως οδηγό για τις ανασκαφές του, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, αποδεικνύοντας ότι πίσω από τους ευφάνταστους πανάρχαιους μύθους κρυβόταν ένας μεγαλειώδης και σημαντικός -άγνωστος μέχρι τότε- πολιτισμός. Σήμερα, πολύ κοντά στο σύγχρονο χωριό των Μυκηνών και όχι μακριά από τον δρόμο Κορίνθου – Άργους οι μεγαλόπρεπες Μυκήνες στέκουν ανάμεσα στα δύο φαράγγια του Χάβου και της Κοκορέτσας, έτοιμες να δεχτούν το σύγχρονο επισκέπτη και να τον μυήσουν σ’ έναν κόσμο μαγικό.
Η μοναδική Πύλη των Λεόντων και ο Ταφικός Κύκλος Α΄ -που αποτέλεσε το νεκροταφείο της Μυκηναϊκής περιόδου- το Μυκηναϊκό μέγαρο με τα συνεχόμενα διαμερίσματα και το πλήθος των οικιών με τα πλούσια ευρήματα, ο Ταφικός Κύκλος Β΄ με τους 24 συνολικά τάφους, εκ των οποίων οι 14 βασιλικοί, ο περίφημος θησαυρός του Ατρέα ή Τάφος του Αγαμέμνωνα αλλά και πλήθος άλλων κτισμάτων, αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν χιλιάδες χρόνια πίσω, στην εποχή που ‘οι θεοί περπατούσαν στη γη’, καθιστώντας το ‘προσκύνημα’ στις Μυκήνες, μια μοναδική εμπειρία ζωής.